Specialisaties
Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie waarbij de beweeglijkheid van het menselijk lichaam wordt geoptimaliseerd of hersteld. Deze technieken komen vooral van pas bij blokkades in de wervelzuil en in het bekken. Wanneer de hinderende blokkades zijn verholpen kan de patiënt het optimale bewegingspatroon verder gaan versterken aan de hand van een individueel aangepast oefenschema.
Postoperatieve revalidatie
We behandelen patiënten na orthopedische ingrepen (heup-, knie- en schouderprothesen, fracturen, artroscopieën,…) en operaties van de organen (hart, longen, organen van het kleine bekken..) om zowel de pijn te verminderen, als het dagdagelijks functioneren te herstellen.
Medische trainingstherapie
We begeleiden zowel beginnende als ervaren sporters in hun revalidatie, met als doel een medisch verantwoorde sporthervatting.
Respiratoire kinesitherapie
Autogene drainagetechnieken worden toegepast bij patiënten die moeite hebben sputa (slijmen) op te hoesten, bv. bij RSV bij baby's en jonge kinderen, COPD, mucoviscidose, na een operatieve ingreep... Mensen met acute en/of chronische hyperventilatie helpen we verder met specifieke ademhalingsoefeningen en adviezen.
Pelvische reëducatie
Pelvische reëducatie wilt letterlijk zeggen: het (her)opvoeden van het kleine bekken. Mannen, vrouwen en kinderen met problemen van urine- en/of stoelgangsverlies, chronische blaasontstekingen, obstipatie, orgaanzakkingen, pijn in het kleine bekken, seksuele problematieken... komen hier vaak voor in aanmerking. Enerzijds bekijken we de werking van de organen in het kleine bekken (blaas, darm, prostaat of baarmoeder), anderzijds de werking van de bekkenbodemspieren.
Perinatale kinesitherapie
Deze behandelingen richten zich specifiek op de zwangere en pas bevallen mama’s. Enerzijds worden jonge moeders zo goed mogelijk voorbereid op hun bevalling, anderzijds zorgen we voor een optimale revalidatie achteraf. Ook kunnen we ongemakken die zich in die periode stellen (zoals bekkenpijn, lage rugpijn, …) behandelen. We werken nauw samen met de collega’s uit de praktijk, maar ook met de vroedvrouwen uit de omgeving.
Myofaciale therapie: dry needling
Dry needling is een specialisatie binnen de kinesitherapie die wordt gebruikt bij pijnklachten komende van gespannen spieren. Tijdens de behandeling wordt een dun naaldje in de te behandelen spier(en) ingebracht om zo op een efficiënte manier de spier te laten ontspannen. Dry needling kan zo gebruikt worden in een breed spectrum van klachten: hoofdpijn, nek- en rugpijn, spiergerelateerde klachten ten gevolge van stress of overbelasting, duizeligheid, ...
Elektrotherapie
Deze techniek wordt vooral toegepast bij neurologische klachten (oa zenuwuitval) en pijndemping (Ultrason en TENS).
Rug- en nekschool
We begeleiden patiënten met nek- en rugproblematieken, door hen enerzijds manueel te behandelen om de eerste klachten te verhelpen. Nadien starten we een oefenprogramma op om de rug- en nekspieren te versterken, zodat de pijnklachten niet meer terug komen. Verder geven we adviezen m.b.t. heffen en tillen, houding, ergonomie, stretch-oefeningen…